Laring Mérnöki Iroda 1113 Budapest, Nagyszőlős utca 9. | Tel/fax: 1-466-5412; 1-386-4547 | e-mail:

Direktelpárolgásos rendszer

Direkt elpárolgásos rendszer

A direktelpárolgásos rendszernél egy hűtőközeg vezetékhálózat kerül kiépítésre az épületben, az AISIN gázmotoros hőszivattyús kültéri egységtől kiindulva. Erről a gerincvezetékről kötnek le az egyes ágvezetékek, hogy a helyiségekben elhelyezett, számtalan kivitelű direktelpárolgásos beltéri egységeket (oldalfali, parapetes, álmennyezeti, légcsatornázható stb.) hűtőközeggel lássák el. Üzemmódtól függően (hűtés/fűtés) a beltéri egységbe érkező hűtőközeget elpárologtatjuk (hőt elvonva a helyiségből) vagy lekondenzáljuk (hőt bevezetve a helyiségbe).

AISIN gázmotoros hőszivattyú direkt elpárolgásos rendszerrel

A direktelpárolgásos rendszernél nem alkalmazunk közvetítő közeget, mint a folyadékhűtőknél (vizes rendszerek) és így nem rontja a hatásfokot a hőátadási veszteség ill. nincs szükség a víz szállítását végző szivattyúkra.

A helyiségenként elhelyezett termosztátokon lehet beállítani a helyiségekben kívánt hőmérsékleteket. A beltéri egységben a beszívott, azaz helyiséghőmérséklet, a termosztáton beállított és a kifújt értékek alapján szabályozza az expanziós szelep. Minden beltéri egység kommunikál a kültéri egységben elhelyezett vezérlő egységgel és az, a beltéri egységek által igényelt hűtőközeg térfogatáramnak megfelelő fordulaton járatja a kompresszorokat. Ezzel gyakorlatilag a leadott teljesítmény görbéje tökéletesen illeszkedni tud az idő függvényében felrajzolt igény görbéjére. Így elkerülhető a lengés ezzel az energia pazarlása valamint a beállított hőmérséklet is pontosabban tartható.

    Nyomtatott sajtó